Spread the love

Evrensel’in 31 Aralık 2022 tarihli haberi aşağıdadır; 

İHD İstanbul Şubesi tarafından hasta mahpuslar için yaptığı F oturumunun 562’ncisi gerçekleştirildi. Oturumda hasta, yaşlı, engelli  mahpusların serbest bırakılması istendi.

İHD İstanbul Şubesi tarafından hasta mahpuslar için yaptığı F oturumunun 562’ncisi gerçekleştirildi. 

2022 yılının, hapishanelerde hak ihlallerinin arttığı ve artan bu hak ihlallerinin mahpusların sağlık ve yaşam haklarını tehdit ettiği bir yıl olduğu belirtilen açıklamada; “2021 yılı “Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu” nda derneğimize yapılan 326 başvuruda 6 bin 222 ihlal tespit edilmişken,  bu sayı 2022 yılının sadece ilk 9 ayında  338 başvuruda 5bin 198 olarak tespit edilmiştir. Başvurular incelendiğinde,  işkence ve kötü muamele, sağlığa erişim ve tecrit koşullarına dair şikayetlerde belirgin bir artış dikkat çekmektedir” denildi.

2022 yılında yine ve özellikle hasta, yaşlı ve engelli mahpusların bu olumsuzluklardan hayati boyutta etkilendiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi; “Tespit edebildiğimiz kadarı ile bir yıl içerisinde en az 76 mahpus hastalık, intihar  ya da şüpheli bir biçimde yaşamını kaybetti ve yıl başında açıkladığımız hasta mahpus listesine onlarca yeni mahpus eklendi. 396 hapishanede 336bin 315 mahpusun bulunduğu coğrafyamızda, yaşanan ağır hak ihlallerine ragmen; mahpusların, mahpus ailelerinin, avukatlarının ve hak savunucularının sorunların çözülmesi için yürüttükleri büyük çabalar tam anlamı ile karşılığını bulamadı. Diğer sorunlar yanında sağlığa erişim konusunda da  mevzuattan, hapishane idarelerinden, sağlık sisteminden kaynaklı sorunlar çözülmedi. Sağlık ve yaşam hakları devletin korumasında olan hasta mahpuslar, hapishanelerden ya tabutta ya da ölüm sınırında çıkarıldılar.”

Cezaevindeki sağlık hakkı ile ilgili sorunlara 2022 yılında da çözüm  üretilmediğinin altı çizilen açıklamada; “Sorunlara yenileri eklenerek mahpuslar üzerindeki baskı artırılmıştır. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Temmuz 2022 tarihinde bu sorunlara çözüm üretileceğini söylemiş, bu sözünü son bir hafta içinde tekrar etmiş ancak  bu açıklaması doğrultusunda halen kamuoyuna yansıyan bir  ilerleme kaydedilmemiştir.

Hayatını kaybeden hasta mahpuslar listesine yenilerinin eklenmemesi için, yaşanan hak ihlallerini, yaşanan hayati sorunları bir defa daha kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunulan açıklamada; “Mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumakla yükümlü  tüm yetkililere ve hasta mahpusların tedaviye erişimlerinin sağlanması konusundaki sorunların çözülmesi için yeni düzenlemeler yapılacak diyen Adalet Bakanı Bozdağ’a  sorumluluklarını ve bu sözünü hatırlatıyor, kamuoyuna duyarlılık çağrımızı yineliyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)