Spread the love

Mezopotamya Ajansı’nın 8 Aralık 2022 tarihli haberi aşağıdadır; 

“AMED – Kayseri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan yüzde 90 engelli kardeşi Şaban Kaygusuz’a “cezaevinde kalabilir” raporu verilmesine tepki gösteren Muhammed Kaygusuz, “Cezaevinde yaşamını sürdüremez” dedi. 

Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz (25), serbest bırakılmadığı gibi üzerindeki baskı ve hak ihlalleri de sürüyor. 2017 yılında bir çatışmada yaralandıktan sonra tutuklanan ve sağ eli ile ayağı olmayan Kaygusuz, her sayım sırasında tek ayağı üzerinden bekletilmeye zorlanıyor. 6 Aralık’ta görüşe giden Muhammed Kaygusuz, kardeşinin Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaptığı başvuruda “cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini söyledi. 

‘RAPORU VERENLERİ KINIYORUZ’ 

Kardeşinin durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Kaygusuz, “Kardeşim yüzlerce hasta tutukludan biridir. Tutuklular üzerinde kirli politikalar yürütülüyor. Görüşe gittiğimizde gardiyanlar ve cezaevi müdürü düşman gözüyle bakıyorlar. Kayseri Eğitim ve Araştırma hastanesinin ‘cezaevinde kalabilir’ raporu ilginç bir karar. Biz bu kararı kabul etmiyoruz ve bu kararı verenleri de kınıyoruz. Çünkü yüzde 90 engelli biri cezaevinde yaşamını sürdüremez” diye belirtti. 

‘KALORİFER ISISINI DÜŞÜRÜYORLAR’ 

Cezaevinde artan baskılara vurgu yapan Kaygusuz, haftada iki defa arama adı altında koğuşlara yapılan baskınlarda, tutuklulara ait kitap, yazı ve günlüklere el koyduğunu iletti. Cezaevinde şiddetin sistematik hal aldığının altını çizen Kaygusuz, şöyle devam etti: “Fiziki olarak rehin tutulan tutuklara psikolojik şiddet uygulayarak iradelerini esir almaya çalışıyorlar. Kayseri cezaevinde, tutuklulara düşman gözüyle bakılıyor. Tehdit ediyorlar ve kaloriferlerin ısısını bilerek düşürüyorlar. Bu sessizlik bozmalı.” Cezaevlerinde artan ölümlerin toplumsal sessizliğin katkısı olduğunu da sözlerine ekleyen Kaygusuz, “Tutuklu aileleri ve Kürt halkı sessizliğini bozması lazım. Tutukluların iradesi kırılmaya çalışılıyor ve yaşanmaz kılınıyor” diye konuştu. ‘ADALET DEĞİL’ Kardeşine geçmiş yıllarda İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda cezaevinde kalamaz raporu verilmesine rağmen tahliye edilmediğini sözlerine ekleyen Kaygusuz, “Devlet kurumları artık kendi aralarında bile çelişki içerisinde. ATK cezaevinde kalamaz raporu veriyor, hastane ise kalabilir raporu veriyor. Cezaevinde kalabilir kararı ne adalet ne de insanidir” dedi. 

‘KÜRTÇE SAKINCALI GÖRÜLÜYOR’ 

Hasta tutukluların ağır koşullar altında olduğunu yineleyen Kaygusuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Tutuklular, çıplak aramaya tabi tutuluyor. Koğuşlarda yapılan aramalarda kardeşimin günlüğüne de el konulmuş. Kürtçe yazıldığı yazılar ‘sakıncalı’ bulunuyor ve el konuluyor. Bir halkın dilini kabul etmiyorlar. Tutukluların sesi olmalıyız. Sessizlik tutuklular için her geçen gün ölüm tehlikesi taşıyor.” 

İL İL DOLAŞTIRILDI 

Kaygusuz, Şırnak’ta yaralandıktan sonra bir hafta Van’da ardından Siirt Cezaevi’ne gönderildi. Bir ay Siirt Cezaevi’nde tutulan Kaygusuz, önce Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne ardında da Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Kaygusuz şimdi Bünyan 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde kalıyor.”